منابع اصلی شکا٠خانه خدا
بله : به نقل مورخان Ùˆ Ù…ØØ¯Ø«Ø§Ù† مشهور ولادت امام علی Ù€ علیه السلام Ù€ در سیزدهم رجب سی سال بعد از عام الÙیل در درون خانه کعبه روی داده است Ùˆ جریان از این قرار است Ú©Ù‡: «یزید بن قعنب گوید: من Ùˆ عباس بن عبدالمطلب Ùˆ گروهی از خاندان عبدالعزی در برابر خانه خدا نشسته بودیم Ú©Ù‡ ناگهان دیدیم ÙØ§Ø·Ù…Ù‡ بنت اسد، مادر امیرمؤمنان Ù€ علیه‎ السلام Ù€ Ú©Ù‡ به آن ØØ¶Ø±Øª ØØ§Ù…له بود Ùˆ Ù†ÙÙ‡ ماه از مدت ØÙ…لش Ù…ÛŒ گذشت Ùˆ دچار درد زایمان شده بود وارد شد Ùˆ به درگاه خداوند عرض کرد: پروردگارا!‌ من به تو Ùˆ پیامبران Ùˆ کتاب هایی Ú©Ù‡ از جانب تو ÙØ±Ø³ØªØ§Ø¯Ù‡ شده اند ایمان دارم Ùˆ سخن جدم ابراهیم خلیل را تصدیق Ù…ÛŒ کنم Ùˆ باور دارم Ú©Ù‡ او این خانه‌ والا را بنا کرده Ùˆ به ØÙ‚ این ÙØ±Ø²Ù†Ø¯ÛŒ Ú©Ù‡ در Ø´Ú©Ù… دارم سوگند Ù…ÛŒ دهم Ú©Ù‡ وضع ØÙ…Ù„ مرا آسان Ú©Ù†ÛŒ.
یزید بن قعنب Ù…ÛŒ گوید: در این هنگام دیدم دیوار پشت کعبه Ø´Ú©Ø§ÙØª Ùˆ ÙØ§Ø·Ù…Ù‡ وارد کعبه شد Ùˆ از چشمان ما ناپدید گشت Ùˆ دیوار به هم چسبید. برخاستیم Ú©Ù‡ Ù‚ÙÙ„ در خانه‌کعبه را باز کنیم، Ù‚ÙÙ„ باز نشد، دانستیم Ú©Ù‡ این رویداد به ÙØ±Ù…ان خدا رخ داده است. پس از چهار روز Ú©Ù‡ گذشت ÙØ§Ø·Ù…Ù‡ از خانه‌کعبه بیرون آمد Ùˆ نوزادش امیرمؤمنان Ù€ علیه‎ السلام Ù€ را روی دست داشت Ùˆ Ú¯ÙØª: من بر زنان گذشته تاریخ برتری ÛŒØ§ÙØªÙ‡ ام زیرا آسیه دختر مزاØÙ…ØŒ خدا را به صورت پنهانی در جایی عبادت Ù…ÛŒ کرد Ú©Ù‡ عبادت خدا در آنجا جز از روی ناچاری سزاوار نبود، Ùˆ مریم دختر عمران آن شاخه خشکیده خرما را با دستش تکان داد تا آنکه خرمایی تازه از آن ÙØ±Ùˆ ریخت Ùˆ خورد. ولی من وارد خانه خدا شدم Ùˆ از میوه ها Ùˆ نعمتهای بهشتی خوردم Ùˆ وقتی خواستم خارج شوم هاتÙÛŒ به من Ú¯ÙØª: ÙØ§Ø·Ù…Ù‡! او را علی نام بگذار، چرا Ú©Ù‡ او بلند مرتبه است Ùˆ خداوند علی اعلی Ù…ÛŒ گوید نام او را از نام خودم مشتق ساختم Ùˆ او را به آداب Ùˆ اخلاق خودم تربیت کردم Ùˆ از علوم پیچیده خود آگاهش نمودم او کسی است Ú©Ù‡ بت ها را در خانه من Ù…ÛŒ شکند Ùˆ بر بام خانه ام اذان Ù…ÛŒ گوید Ùˆ مرا به مجد Ùˆ بزرگواری یاد Ù…ÛŒ کند. خوشا به ØØ§Ù„ کسی Ú©Ù‡ او را دوست بدارد Ùˆ از او ÙØ±Ù…ان برد Ùˆ وای بر کسی Ú©Ù‡ او را دشمن بدارد Ùˆ ÙØ±Ù…انش نبرد.[1]»
شایان ذکر است Ú©Ù‡: این رویداد با اندکی ØªÙØ§ÙˆØª در منابع بسیاری ذکر شده است Ùˆ از Ø´Ú¯ÙØªÛŒ های این واقعه مهم تاریخی این است Ú©Ù‡ ÙØ§Ø·Ù…Ù‡ نه از درب خانه بلکه با Ø´Ú©Ø§ÙØªÙ‡ شدن دیوار آن وارد کعبه گردید تا این رویداد عجیب دلیل Ùˆ برهانی روشن تر بر معجزه باشد Ùˆ آیندگان نتوانند آن را پدیده ای تصادÙÛŒ Ùˆ Ø§ØªÙØ§Ù‚ÛŒ قلمداد کنند Ùˆ جالب این است Ú©Ù‡ پس از گذشت قرن ها از آن رویداد مهم Ùˆ تجدید ساختمان کعبه Ùˆ تعمیر آن Ùˆ پر کردن جای شکا٠با نقره، هنوز هم اثر شکا٠بر دیوار خانه، خود را نمایان Ù…ÛŒ سازد.[2]
«ولادت امام علی ـ علیه‎ السلام ـ در کتب اهل سنت»
1. ØØ§Ùظ ابو عبدالله Ù…ØÙ…د بن عبدالله، معرو٠به ØØ§Ú©Ù… نیشابوری، Ú©Ù‡ همه بزرگان اهل سنت او را مورد اعتماد Ùˆ استناد دانسته اند در کتاب بسیار Ù…Ø¹Ø±ÙˆÙØ´ØŒ «مستدرک صØÛŒØÛŒÙ†Â» Ù…ÛŒ گوید: روایات متواتر است Ú©Ù‡ ÙØ§Ø·Ù…Ù‡ بنت اسد، امیرمؤمنان علی بن ابی طالب Ù€ کرّم الله Ù€ وجهه، را در خانه کعبه به دنیا آورده است.[3]
2. شاه ولی الله اØÙ…د بن عبدالرØÛŒÙ… دهلوی، Ù…ØØ¯Ø« متعصب اهل سنت، در کتاب «ازاله Ø§Ù„Ø®ÙØ§Â» Ù…ÛŒ نویسد: «بی گمان روایات متواتر است در این Ú©Ù‡ ÙØ§Ø·Ù…Ù‡ بنت اسد، امیرالمومنین علی بن ابی طالب را در درون کعبه به دنیا آورد، بدون تردید او در روز جمعه سیزدهم رجب، سی سال بعد از عام الÙیل، در خانه کعبه به دنیا آمده است، Ùˆ هرگز پیش از او یا بعد از او کسی در خانه‌کعبه زاده نشده است.»[4]
3. شهاب الدین ابوالثنا، سید Ù…ØÙ…ود آلوسی، ØµØ§ØØ¨ ØªÙØ³ÛŒØ± آلوسی، در Ø´Ø±Ø Ø¨Ø± قصیده عینیه عبدالباقی اÙندی عمری Ù…ÛŒ نویسد: ولادت امیرمؤمنان کرم الله وجهه در درون کعبه، در سراسر دنیا مشهور است Ùˆ در کتابهای هر دو ÙØ±Ù‚Ù‡ شیعه Ùˆ سنی روایت شده است، Ùˆ هرگز در مورد غیر ایشان چنین ÙØ¶ÛŒÙ„تی ثابت نشده است.[5]
4. نورالدین علی بن Ù…ØÙ…د بن صباغ مکی، از دانشمندان معرو٠اهل سنت، مشهور به ابن صباغ مالکی در کتاب Â«Ø§Ù„ÙØµÙˆÙ„ المهمّه» با سلسله سند از ابن مغازلی، از امام سجاد Ù€ علیه‎ السلام Ù€ مبنی بر ولادت امام علی Ù€ علیه‎ السلام Ù€ در درون خانه کعبه نقل کرده است Ú©Ù‡: پیش از او کسی در بیت الله Ø§Ù„ØØ±Ø§Ù… متولد نشد، Ùˆ این برتری ویژه اوست از سوی خداوند برای ابراز کرامت Ùˆ Ø´Ø±Ø§ÙØª Ùˆ شکوهمندی او[6]»
منابعی از اهل سنت Ú©Ù‡ به طور ØµØ±ÛŒØ Ø¨Ù‡ Ø´Ú©Ø§ÙØªÙ‡ شدن دیوار کعبه اشاره کرده اند:
1. Ù…ØÙ…د شری٠خان شیروانی در کتاب «چوتهی کتاب» به ولادت امام علی Ù€ علیه‎ السلام Ù€ در درون کعبه Ùˆ Ø´Ú©Ø§ÙØªÙ‡ شدن دیوار کعبه Ùˆ شنیده شدن صدای هات٠غیبی ØªØµØ±ÛŒØ Ú©Ø±Ø¯Ù‡ است.[7]
2. مولوی ØØ§Ùظ ØÚ©ÛŒÙ… ظهیر اØÙ…د سهسوانی در کتاب «ظهیر البشر» در اØÙˆØ§Ù„ Ùˆ ÙØ¶Ø§Ø¦Ù„ ائمه Ù…ÛŒ نویسد:
«چون خداوند اراده نمود Ú©Ù‡ شرÙÛŒ بر شرÙهای کعبه Ø¨ÛŒÙØ²Ø§ÛŒØ¯ØŒ دیوار کعبه را Ø¨Ø´Ú©Ø§ÙØª Ùˆ ÙØ§Ø·Ù…Ù‡ بنت اسد را به درون کعبه ÙØ±Ø§ خواند Ùˆ ÙØ§Ø·Ù…Ù‡ ÙØ±Ø²Ù†Ø¯Ø´ علی را در درون کعبه به دنیا آورد.»[8]
3. علامه ØØ³Ù† بن امان الله مولوی عظیم آبادی هندی، درکتاب تجهیز الجیش جریان ولادت امام علی Ù€ علیه‎ السلام Ù€ را طبق روایت «بشائر المصطÙی» از یزید بن قعنب نقل کرده است.»[9]
4. دکتر Ù…ØÙ…د شاه قادری، دانشمند Ùˆ پزشک نامی سرزمین لاهور، در کتاب Â«Ù…ØµØ¨Ø§Ø Ø§Ù„Ù…Ù‚Ø±Ø¨ÛŒÙ†Â» ØªØµØ±ÛŒØ Ù…ÛŒ کند Ú©Ù‡ امیرمؤمنان در درون کعبه متولد شد Ùˆ ØªØµØ±ÛŒØ Ù…ÛŒ کند Ú©Ù‡ ما در آنجناب در ØØ§Ù„ طوا٠کعبه بود Ú©Ù‡ او را درد زایمان Ú¯Ø±ÙØªØŒ دیوار کعبه Ø´Ú©Ø§ÙØªÙ‡ شد Ùˆ ÙØ§Ø·Ù…Ù‡ بنت اسد به درون کعبه ÙØ±Ø§ خوانده شد، سپس تأکید Ù…ÛŒ کند Ú©Ù‡ هرگز چنین شر٠و ÙØ¶ÛŒÙ„تی به جز امیرمؤمنان برای Ø§ØØ¯ÛŒ نصیب Ùˆ میسر نشده است...[10]
نتیجه گیری:
با بررسی متون تاریخی به این نتیجه Ù…ÛŒ رسیم Ú©Ù‡ جریان ولادت امام علی Ù€ علیه‎ السلام Ù€ Ùˆ Ø´Ú©Ø§ÙØªÙ‡ شدن دیوار کعبه در منابع متعددی از اهل سنت به آن اشاره شده است Ú©Ù‡ برای نمونه به شماری از آنها اشاره کردیم.
[1] . صابری یزدی،‌علیرضا، هزار ØØ¯ÛŒØ« در ÙØ¶Ø§Ø¦Ù„ امام علی Ù€ علیه‎ السلام Ù€ ØŒ ترجمه، Ù…ØÙ…د رضا انصاری Ù…ØÙ„اتی، قم: Ø¯ÙØªØ± انتشارات اسلامی، 1380ØŒ ØµÙØØ§Øª 32ØŒ31ØŒ Ù…ØÙ…د بن ÙØªÙ‘ال نیشابوی، روضه‌ الواعظین، قم، رضی، 1386Ù‚ØŒ ج1ØŒ ص 76 Ùˆ ابی Ù…ØÙ…د Ø§Ù„ØØ³Ù† بن Ù…ØÙ…د دیلمی،‌مؤسسه اعلمی بیروت، ص 211 Ùˆ علی بن عیسی اربلی، کش٠الغمه ج1ØŒ ص 59ØŒ Ùˆ شیخ طوسی، امالی، ص 80ØŒ 1313ØŒ شیخ صدوق علل الشرایع، ص 56.
[2] . قزوینی، سید Ù…ØÙ…د کاظم، امام علی Ù€ علیه السلام ـ،از ولادت تا شهادت، ترجمه: علی کرمی، قم: دلیل، 1379ØŒâ€ŒØµÙØØ§Øª 43-41.
[3] . ØØ§Ùظ ابی عبدا... Ù…ØÙ…د بن عبدا.... نیشابوری، مستدرک الصØÛŒØÛŒÙ†ØŒ ØÛŒØ¯Ø±Ø¢Ø¨Ø§Ø¯ هندوستان، 1324ØŒ ج3،‌ص 483ØŒ Ùˆ موسوی همدانی، سید Ù…ØÙ…د باقر، علی Ù€ علیه‎ السلام Ù€ در کتب اهل سنت، تهران، واژه‌آرا، 1380ØŒ ص 46
[4] . شاه ولی ا... دهلوی، ازاله Ø§Ù„Ø®ÙØ§ØŒ چاپ هند، ج2ØŒ ص 251.
[5] . شهاب الدین ابوالثنا، سید Ù…ØÙ…ود آلوسی، Ø³Ø±Ø Ø§Ù„ÙØ±ÛŒØ¯Ù‡ØŒ در Ø´Ø±Ø Ù‚ØµÛŒØ¯Ù‡ عینیه عبدالباقی اÙندی، ص 15 Ùˆ اردوبادی،‌مØÙ…د علی، مولود کعبه، ترجمه عیسی سلیم پور اهری: قم: رسالت، 1378ØŒ ص 81.
[6] . ابن صباغ مالکی، Ø§Ù„ÙØµÙˆÙ„ المهمه، ص 14ØŒ Ùˆ اردوبادی، Ù…ØÙ…د علی، مولود کعبه، ترجمه عیسی سلیم پور اهری، قم: رسالت 1378 ص 132.
[7] . Ù…ØÙ…د شری٠خان شیروانی، چوتهی کتاب،‌به زبان اردو، ص 123ØŒ 1935Ù…ØŒ Ùˆ مولود کعبه ص1.
[8] . مولوی ØØ§Ùظ ØÚ©ÛŒÙ… ظهیر اØÙ…د سهسوانی، «ظهیر البشر» به زبان اردو ص 18 Ùˆ مولود کعبه ص 218.
[9] . علامه ØØ³Ù† بن امان الله مولوی عظیم آبادی هندی. تجهیز الجیش، چاپ هند، ص 110ØŒ Ùˆ مولود کعبه ص 222.
[10] . دکتر Ù…ØÙ…د شاه قادری، Ù…ØµØ¨Ø§Ø Ø§Ù„Ù…Ù‚Ø±Ø¨ÛŒÙ† ص 16ØŒ چاپ لاهور، مولود کعبه،
برای کپی برداری ذکر منبع وبلاگ ۱۴کهکشان الزامیست./
منابع اصلی شکا٠خانه خدا
- kalaavangaa
- محل اقامت: تهران-Ø® دماوند-Ø® ÙØªØÙ†Ø§ÙŠÙŠ(كهن سابق) Ùƒ Ø´ مصطÙÙˆÛŒ Ù¾ 8